PRP αυτόλογη μεσοθεραπεία

Τι είναι το PRP και οι αυξητικοί παράγοντες; Πώς δρουν στο δέρμα για να πετύχουν ανάπλαση και αναζωογόνηση;
Το πλάσμα αποτελεί περίπου το 55% του αίματος, περιέχει τα ερυθρά & λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, πρωτεΐνες, διάφορα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες. Δύο από τα συστατικά του πλάσματος που μας ενδιαφέρουν όσον αφορά την εφαρμογή του PRP είναι οι αυξητικοί παράγοντες (Growth Factors). Ο αυτόλογος βιολογικός παράγοντας PRP (Platelet Rich Plasma: πλάσμα εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια) έχει 2 με 4 φορές περισσότερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Συνήθως η συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο αίμα είναι 150.000 – 350.000 ανά mm3 (μέσος όρος: 200.000/mm3). Το PRP περιέχει 1.000.000 αιμοπετάλια ανά mm3. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι PRP ορίζεται η αυτόλογη συγκέντρωση ανθρώπινων αιμοπεταλίων σε μικρό όγκο πλάσματος.

Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σώμα μας και το βοηθούν να αποκαταστήσει τους ιστούς που δυσλειτουργούν ή έχουν υποστεί βλάβη, αναπτύσσοντας αναγεννητική και αναπλαστική δράση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της επανεργοποίησης των αδύναμων ενήλικων βλαστοκυττάρων της περιοχής των υπό αποκατάσταση ιστών και του πολλαπλασιασμού και της αναγέννησης των κυττάρων αυτής της περιοχής.

Η εφαρμογή των αυξητικών παραγόντων πιθανώς να ενισχύει την έκκληση ενδογενούς υαλουρονικού οξέως, το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά του δέρματος. Η έγχυση των αυξητικών παραγόντων στο δέρμα, που ονομάζεται αυτόλογη μεσοθεραπεία, μπορεί να οδηγήσει ταχύτερα στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αναγέννησης του δέρματος και αποτελεί μια νέα μέθοδο της αισθητικής ιατρικής η οποία φαίνεται να έχει πολλαπλή δράση ως προς την αναζωογόνηση των ιστών του προσώπου. Μπορεί να εφαρμοστεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, τις ρυτίδες του προσώπου, τη σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος, την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας καθώς και την αντιμετώπιση άλλων αισθητικών προβλημάτων όπως ουλές (χειρουργικές ή ουλές της ακμής), αλωπεκία και τριχόπτωση.

Σε αντίθεση με την ετερόλογη μεσοθεραπεία στην οποία εμφυτεύονται ενδοδερμικά ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, η επαναστατική μέθοδος της αυτόλογης μεσοθεραπείας αξιοποιεί το ίδιο το πλάσμα του ασθενούς με στόχο την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων.

Το μέλλον της Αισθητικής Ιατρικής είναι ο συνδυασμός των αυξητικών παραγόντων και της εφαρμογής των laser.

Θεραπείες Προσώπου

Ενέσιμες Θεραπείες

Θεραπείες Ευεξίας

Θεραπείες Σώματος

Θεραπείες Προσώπου

Αισθητική Χειρουργική

Πώς εφαρμόζεται στην πράξη η μέθοδος PRP στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου;
Η μέθοδος PRP εφαρμόζεται ήδη για αρκετά χρόνια με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επούλωση ορθοπεδικών ή χρόνιων τραυμάτων, εγκαυμάτων & χειρουργικών τομών. Οι αντενδείξεις είναι ελάχιστες. Αφορούν συνήθως αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ή λήψη αντιπηκτικών. Η θεραπεία πραγματοποιείται πάντοτε κατόπιν συνεννοήσεως με τον ιατρό.

Για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε ποιοτικό PRP απαιτούνται εγκεκριμένα μηχανήματα φυγοκέντρησης και συγκέντρωσης αιμοπεταλίων. Ο ιατρός θα αποφασίσει πόσο PRP θα χρειαστεί για την επέμβαση που θα επιτελέσει. Αίμα (φλεβικό) λαμβάνεται από τον ασθενή (με τα νέα μηχανήματα συνήθως χρειάζεται 25cc αίματος). Στη συνέχεια η Βιολόγος μας το τοποθετεί σε ειδικά σχεδιασμένα φιαλίδια με αντιπηκτικό και εκτελεί φυγοκέντρηση. Το στρώμα που περιέχει το PRP (που διαφοροποιείται από το PPP δηλαδή το πλάσμα πτωχό σε αιμοπετάλια) τοποθετείται σε αποστειρωμένο σωλήνα και επιτελείται δεύτερη φυγοκέντρηση (spin) ώστε να πάρουμε PRP. Για να απελευθερωθούν οι αυξητικοί παράγοντες τα αιμοπετάλια πρέπει να ενεργοποιηθούν. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε την καινοτομική και ασφαλή μέθοδο τηςφωτοενεργοποίησης (photoactivation) με laser. Η τεχνολογία μέσω των laser ή/και του παλμικού φωτός μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση του PRP για την απελευθέρωση των αυξητικών παραγόντων που έχουν πολλαπλές ιδιότητες, οι οποίες οδηγούν στην γρήγορη επούλωση του τραύματος και ενδέχεται να συμβάλλουν στην αναγεννητική διαδικασία του δέρματος.

Το αποτέλεσμα της αυτόλογης μεσοθεραπείας είναι ένα πλήρως αναγεννημένο και πιο νεανικό πρόσωπο. Εφαρμόζουμε αποκλειστικά πρωτόκολλα θεραπείας συνδυαστικών εφαρμογών της αυτόλογης μεσοθεραπείας και του Fraxel Laser.

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία ενδείκνυται δύο φορές το χρόνο.

Πηγή: www.facialplastic.gr

©2012 by Dr Dimos Psifidis

ENT, Facial Plastic & Laser Surgeon

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ